Huvudsida

Från The Swedish Seaweed Agenda
Version från den 22 november 2018 kl. 14.04 av Jonas (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Projektet får stöd från Europeiska Havs- och Fiskerifonden
Projektet får stöd från Leader Bohuskust och Gränsbygd

Välkommen till wikin för projektet "The Swedish Seaweed Agenda". Här samlar vi all kunskap & information som genereras inom projektets ramar. Du är välkommen att hjälpa till genom att skaffa ett konto och sjäv skriva/redigera i den här wikin. Konto skaffar du genom att maila info@swedishseaweedagenda.se


Presentation av projektet

Catxalot AB[1] vill genom detta projekt öka kunskapen om vad tång som matvara kan bidra med i vårt samhälle samt stödja framväxande aktörer i branschen med kunskap & erfarenheter. Dels de företag som vill etablera sig i branschen och odla, sälja eller förädla råvaran men också de som vill tillaga den och servera exempelvis på restaurang. Vidare vill vi med projektet ge politiker & tjänstemän i kommunal-, läns/regional & på nationell nivå en större förståelse för de behov som finns i denna framväxande näring. Projektet strävar också efter att tillsammans med andra aktörer få tillstånd en ekologisk certifiering av såväl vildväxande som havs-& tankodlad tång/alger.

Syfte

Vi vill samla kunskap om tång som gastronomisk råvara & näringsverksamhet samt sprida den kunskapen till intresserade aktörer i Bohuslän för att på det sättet skapa nya sysselsättningstillfällen & intäkter i området.


Målgrupp

Nummer ett är de personer och företag som vill starta en egen verksamhet baserad på svensk tång som en gastronomisk produkt. Då tänker vi på odlare, både till havs och i landbaserade system & de som plockar vildväxande tång. Men naturligtvis också de som vill förädla råvaran på olika sätt och skapa nya produkter. Genom att sprida kunskap till den här gruppen och skapa ett stabilt nätverk mellan olika aktörer skapar vi förutsättningar för att svensk tång blir en bred näring med en stor mångfald av företag. Nummer två är kockar och restauranger i vid bemärkelse. Det finns ett enormt behov & sug efter kunskap om svensk tång bland svenska kockar. Hur ska tången användas? När är den som bäst? Hur vet jag om den är färsk eller inte? Vilken sort passar till vad? Genom att sprida information & kunskap till den här gruppen ser vi till att svensk tång blir en attraktiv del av det svenska köket & att Sveriges kockar får redskapen & möjligheten att ge sina kunder den bästa matupplevelsen. Något som naturligtvis i sin tur skapar ett sug efter konsumentprodukter baserade på svensk tång. Den tredje delen är politiker & tjänstemän i kommunal-,läns/regional & på nationell nivå. Här ska vi se till att skapa en större förståelse för de behov som odling, plockning & förädling av svensk tång & alger kräver för att bli en konkurrenskraftig och gastronomiskt högstående produkt.